Paardencoaching

De helende kracht van paarden: als steun en onbevooroordeelde, liefdevolle spiegels.

Belangrijk nieuws: Het BinnensteBuiten gaat stoppen. Het project zit nu in een afrondende fase. Lopende trajecten worden voor nu op een passende manier afgesloten. Er worden geen nieuwe trajecten meer opgestart. Ook komen de inloop, de inloopyoga en de rondleidingen te vervallen per 30 januari.

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is het coachen van mensen met behulp van paarden.Tijdens de paardencoaching wordt een beroep gedaan op het natuurlijke gedrag van het paard. Paarden zijn kudde- en vluchtdieren en screenen daarom continu hun omgeving op mogelijk gevaar. Ook houden zij hun kuddegenoten in de gaten om te kijken of die in staat zijn gezamenlijk te kunnen vluchten als er gevaar dreigt.

Dit betekent dat wanneer je als mens “in de kudde stapt”, dat de reactie van de paarden op jou, je informatie kan geven over de signalen die jij – bewust en onbewust – afgeeft. In een sessie paardencoaching werken we met nieuwsgierigheid naar de kennis die zichtbaar gemaakt wordt door de kudde.  Ter verduidelijking: Alle oefeningen zijn naast het paard, er wordt niet op het paard gereden.

Hoe werkt paardencoaching?

Wanneer je als persoon bij een paard gaat staan, zal het paard je gaan zien als nieuwe kuddegenoot en zal dus ook jou gaan screenen. Het paard reageert volledig op de energie van de persoon waar de verbinding mee wordt aangegaan. Hierdoor kunnen blokkades of spanningen die bij jou spelen zichtbaar worden. Denk hierbij aan lichamelijke klachten of stress, niet lekker in je vel zitten, trauma’s of bijvoorbeeld een burn-out.

Het bijzondere is dat spanningen of problemen zichtbaar kunnen worden. Problemen die je (nog) niet helemaal begrijpt of waar je je misschien niet bewust van bent. Paarden gaan deze verbinding met jou aan vanuit onvoorwaardelijke liefde en acceptatie.

De coach vertaalt het gedrag van het paard in vragen voor de persoon die bij het paard staat. Deze vragen zijn gericht op herkenning, acceptatie en inzicht, en bieden aanwijzingen om stap-voor-stap verder te komen in je heling.

Systemisch werken

Paarden reageren niet alleen op de energie van de persoon zelf, maar ook systemisch; op invloeden vanuit het systeem. Onder het systeem wordt de achtergrond van de persoon verstaan. Denk hierbij aan familie, gezin van herkomst, afkomst, maar ook ingrijpende gebeurtenissen die van invloed zijn op het systeem zoals oorlog, (seksueel)misbruik of een overlijden.

Thema’s die binnen de systemische paardencoaching aan het licht komen, zijn terug te brengen naar drie basisprincipes van systemisch werk en hebben betrekking op ten minste één van die drie:

  • Binding (iedereen heeft het recht om ergens bij te horen)
  • Ordening (de plaats in het systeem volgens de rangorde)
  • Balans (in het systeem dienen geven en nemen in goede balans te zijn)

Tijdens een sessie paardencoaching reageert het paard op dat wat de meeste energie vraagt en laat zien wat de mogelijke reden is dat je vastloopt in het dagelijks leven.

Waar helpt paardencoaching bij?

Sociale vaardigheden

Mentaal sterker

Minder stress

Terug naar werk

Meer informatie over paardencoaching op maat.

Vraag meer informatie aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.