Paardencoaching

Wat is Paardencoaching?

Paardencoaching is het coachen van mensen met behulp van paarden.Tijdens de paardencoaching wordt een beroep gedaan op het natuurlijke gedrag van het paard. Paarden zijn kudde- en vluchtdieren en screenen daarom continu hun omgeving op mogelijk gevaar. Ook houden zij hun kuddegenoten in de gaten om te kijken of die in staat zijn gezamenlijk te kunnen vluchten als er gevaar dreigt.

Hoe werkt paardencoaching?

Wanneer je als persoon bij een paard gaat staan, zal het paard je gaan zien als nieuwe kuddegenoot en zal dus ook jou gaan screenen. Het paard reageert volledig op de energie van de persoon waar de verbinding mee wordt aangegaan. Hierdoor kunnen blokkades of spanningen die bij jou spelen zichtbaar worden. Denk hierbij aan lichamelijke klachten of stress, niet lekker in je vel zitten, trauma’s of bijvoorbeeld een burn-out.

Het bijzondere is dat spanningen of problemen zichtbaar kunnen worden. Problemen die je (nog) niet helemaal begrijpt of waar je je misschien niet bewust van bent. Paarden gaan deze verbinding met jou aan vanuit onvoorwaardelijke liefde en acceptatie.

De coach vertaalt het gedrag van het paard in vragen voor de persoon die bij het paard staat. Deze vragen zijn gericht op herkenning, acceptatie, inzicht en bieden mogelijk oplossingen om stap-voor-stap verder te komen.

Systemisch werken

Paarden reageren niet alleen op de energie van de persoon zelf, maar ook systemisch; op invloeden vanuit het systeem. Onder het systeem wordt de achtergrond van de persoon verstaan. Denk hierbij aan familie, gezin van herkomst, afkomst, maar ook ingrijpende gebeurtenissen die van invloed zijn op het systeem zoals oorlog, (seksueel)misbruik of een overlijden.

Thema’s die binnen de systemische paardencoaching aan het licht komen, zijn terug te brengen naar drie basisprincipes van systemisch werk en hebben betrekking op ten minste één van die drie:

  • Binding (iedereen heeft het recht om ergens bij te horen)
  • Ordening (de plaats in het systeem volgens de rangorde)
  • Balans (in het systeem dienen geven en nemen in goede balans te zijn)

Tijdens een sessie paardencoaching reageert het paard op dat wat de meeste energie vraagt en laat zien wat de mogelijke reden is dat je vastloopt in het dagelijks leven. Alle oefeningen zijn naast het paard, er wordt niet op het paard gereden.

Waar helpt Paardencoaching op maat bij?

Sociale vaardigheden

Mentaal sterker

Minder stress

Terug naar werk

Meer informatie over paardencoaching op maat.

Vraag meer informatie aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Teamdag of groepssessie?

Het is ook mogelijk om je als groep of team aan te melden om paardencoaching te ervaren. Het paard zal in dat geval gaan reageren op onderlinge verhoudingen en op de samenwerking. Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld communicatie, besluitvorming en teamrollen. Een belangrijk aspect hierbij is het (h)erkennen van kwaliteiten. Door de ervaringen en inzichten die deze dag worden opgedaan, wordt het team in staat gesteld deze om te zetten in de dagelijkse praktijk ten behoeve van de onderlinge samenwerking.

Een paard is eerlijk en laat direct zien wat er speelt. Je krijgt direct en op een non- verbale manier inzicht in een groep door de vertaling van de therapeut.
Deze groepstraining wordt aangeboden als geheel verzorgde dag inclusief lunch, of als dagdeel.

Wat levert de team- of groepssessie op?

1

Direct inzicht

Direct inzicht op een krachtige non-verbale manier
2

Blootleggen patronen

Patronen van het team en de individuen komen bloot te liggen
3

Kwaliteiten & kwetsbaarheden

Kwaliteiten en eventueel kwetsbaarheden in kaart brengen
4

Verbeteren communicatie

Verbeteren en verdieping van de communicatie
5

Therapeutische groene omgeving

De therapeutische groene omgeving draagt bij aan ontspanning, verdieping en groepsbinding en teambuilding

Meer weten over een teamdag of groepsessies?

Vraag meer informatie aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.