Veiligheid in contact met de paarden

Een liefdevolle spiegel

Even voorstellen: Nathalie Snijders

Welkom bij het BinnensteBuiten. Mijn naam is Nathalie Snijders en ik ben één van de
paardencoaches die op het Binnenstebuiten de paardencoaching verzorgt. Al sinds kinds af aan ben ik gegrepen door de magie van paarden, toen ik als ruiter op manegepony’s paardrijles volgde. Ik ervaarde al snel hoe de paarden een rustgevende en ontspannende werking op mij hadden en hoe ik als kind mijn hart kon luchten bij hen en mij veilig kon voelen.

In 2007 begon ik aan de studie sociaal pedagogisch hulpverlener en verdwenen de paarden wat naar de achtergrond. Ik ging aan het werk en begeleidde mensen binnen de geestelijke gezondheidszorg. In de afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een psychische kwetsbaarheid en trauma. ik werk vanuit de polyvagaaltheorie waarbij ik ons eigen zenuwstelsel als uitgangpunt neem voor de sessies. 

Na mijn studie begon de passie voor paarden weer te kriebelen en ben ik het paardrijden weer op gaan pakken. In 2015 ben ik op zoek gegaan naar hoe ik mijn werk met mensen en mijn passie voor paarden kon combineren en kwam uit bij paardencoaching. Dat paarden een liefdevolle verbinding aangaan en een rustgevende werking hebben, had ik zelf al wel ervaren. Maar tijdens de verschillende opleidingen tot paardencoach, kreeg deze ervaring een tastbare vorm. Vanaf dat moment heb ik mijn eigen bedrijf Stapvoets Coaching opgestart en volg ik mijn droom om mensen te ondersteunen in hun persoonlijke proces. 

Tijdens de sessies is een hele belangrijke rol weggelegd voor het paard: het paard als co-coach. En nog steeds ben ik geraakt hoe steunend, confronterend maar bovenal helend de paarden zijn voor ons. De paarden zijn onbevooroordeeld en gaan vanuit onvoorwaardelijkheid de verbinding aan met ons. Ze stralen veiligheid en vertrouwen uit en zijn een liefdevolle spiegel van onze binnenwereld.

Als coach begeleid ik op afstand de ontmoeting tussen mens en paard, om vanuit die verbinding stap voor stap verder te kunnen. Door te doen en te ervaren hoef je niet de hele tijd te praten en werk je ook met je lijf. Paarden communiceren alleen maar met hun lijf en nodigen je uit dat ook te doen.  Het paard brengt inzichten in persoonlijke vraagstukken en ik maak hierbij een vertaalslag, zodat je de ruimte krijgt om dit verder uit te werken. Dit alles vanuit de onvoorwaardelijke acceptatie en met directe feedback van het paard. De begeleiding die ik bied is voornamelijk één op één, waarbij je het contact aangaat met het paard. Je hoeft geen ervaring te hebben met paarden om een sessie paardencoaching te ervaren en tijdens de sessie blijf je met beide benen op de grond staan. Er wordt niet op de paarden gereden.

Ben je benieuwd wat een sessie paardencoaching voor je kan betekenen en wil je eens op een andere manier naar je leven kijken?

Neem gerust contact met me op en wie weet zien we elkaar binnenkort.