Merk je dat je soms wordt overweldigd door emoties, gedachten of lichamelijke sensaties? Dat boosheid, verdriet of angst zo hevig zijn dat ze je over lijken te nemen? Ben je op zoek naar manier om jezelf hierin meer te kunnen (laten) ondersteunen?
Misschien herken je de kritische stemmen stemmen wel die je vertellen dat je het niet goed doet (“waarom moet ik nou altijd huilen als ik boos ben?” “hoe kan het toch dat ik zo snel bang ben, er is toch niks aan de hand?”). Alle (emotionele) reacties zijn ontstaan in een context waarin ze nodig waren; waarin ze je toen hebben geholpen zo goed mogelijk te overleven in de (moeilijke) omstandigheden van dat moment. Door met zachtheid en begrip te kijken naar hoe jouw reacties zijn ontstaan, geef je jezelf de liefde en ruimte die je verdient en je beter helpt nieuw gedrag aan te leren.
Groepsmodule Je Binnenste Buiten
In deze modules gaan we ervan uit dat lichaam en geest samenwerken. In de vijfweekse training leer je in een veilige setting meer over hoe jouw systeem (je hoofd èn je lijf) werkt en hoe je – op basis van deze kennis – met verschillende technieken jezelf kan helpen ondersteunen.
Je Binnenste Buiten
In vijf groepsbijeenkomsten en twee individuele coachingsmomenten leer je meer over hoe jouw zenuwstelsel werkt en maak je kennis met verschillende technieken (o.a. meditatie, paardencoaching en adem) om deze op een behulpzame manier te beïnvloeden. Het begeleidende team bestaat uit professionals met ruime ervaring en een warme, liefdevolle en holistische benadering.
Focus op het ervaren
De focus ligt op het ervaren. Minder praten maar juist doen en voelen. Vanuit de ervaring kunnen er wel woorden komen die helpen om het proces te integreren.
Voor wie is dit programma geschikt?
Dit programma is geschikt voor mensen tussen de 18 en 65 die affiniteit hebben met de natuur. We zijn enigszins rolstoeltoegankelijk, maar immobiliteit is een contra-indicatie vanwege de faciliteiten van de weides, paardenbak en ruimtes.
Er is wat ruimte voor individuele aandacht, maar het is fijn als je in een groepje mee kan doen. De groepen zijn maximaal 8 personen. Mocht je twijfelen over de groepsgeschiktheid; overleg even met ons, wij denken met je mee. Mocht het dan toch lastig blijken kunnen we wellicht een 1 op 1 aanbod aanbieden om de juiste zorg en maatwerk te bieden.
Praktische info
Kosten: Gratis deelname voor mensen die door Lister begeleid worden. Begeleiders, PB´ers en herstelcoaches zijn ook welkom om mee te komen zolang er voldoende ruimte is.
Trek verschillende lagen kleding aan, het kan koud zijn/ worden. Bij voorkeur comfortabele kleding waar je lekker in kan bewegen en die ook vies mag worden vanwege de natuur, weides en de dieren.
Het Programma
Week 1: Kennismaking, de Polyvagaal Theorie & Coachingsmoment
In de eerste week starten we met een kennismaking; met het team, met elkaar en met de inhoud van het programma. Wat gaan we doen en hoe ziet dat er uit. Daarna is er aandacht voor de theoretische basis van het programma De Polyvagaal Theorie (Porges). Deze theorie gaat over de manier waarop ons autonome zenuwstelsel invloed heeft op ons gevoel van verbinding en veiligheid. Gedurende deze 5 weken gaan we met verschillende manieren kennismaken, en onderzoeken hoe deze ons kunnen helpen meer veiligheid en verbinding te ervaren.
Naast deze groepssessie is er in de eerste week een persoonlijk coachingsmoment, waarin jij samen met de coach je persoonlijk doel gaat vormgeven; wat zou je jezelf toewensen? wat zijn obstakels die je hierin tegenkomt? hoe kan het team en de module je hierbij het beste ondersteunen?
Datum
- maandag 24 oktober, 09:30-12:30
- vrijdag 28 oktober, een individuele sessie van +/- 30 minuten, in samenspraak in te plannen
Week 2: Paardencoaching
In de tweede week is er een sessie paardencoaching. Tijdens de paardencoaching wordt een beroep gedaan op het natuurlijke gedrag van het paard. Paarden zijn kudde- en vluchtdieren en screenen daarom continu hun omgeving op mogelijk gevaar. Ook houden zij hun kuddegenoten in de gaten om te kijken of die in staat zijn gezamenlijk te kunnen vluchten als er gevaar dreigt.
Dit betekent dat wanneer je als mens “in de kudde stapt”, dat de reactie van de paarden op jou, je informatie kan geven over de signalen die jij – bewust en onbewust – afgeeft. In een sessie paardencoaching werken we met nieuwsgierigheid naar de kennis die zichtbaar gemaakt wordt door de kudde. Ter verduidelijking: Alle oefeningen zijn naast het paard, er wordt niet op het paard gereden.
Datum
- vrijdag 4 november, 09:30-12:30
Week 3: Lichaam, Adem en Zenuwstelsel & Coachingsmoment
In de derde week gaan de aandacht meer brengen naar het lichaam; wat vertelt het ons? Hoe leren we oordeelloos en liefdevol naar haar informatie te luisteren. De kennis die we hebben opgedaan in de eerste twee weken over de werking van het zenuwstelsel krijgt nu letterlijk meer handen en voeten. Daarnaast gaan we in deze sessie bezig met verschillende technieken die je kunnen helpen je zenuwstelsel te beïnvloeden op een manier die jou stevigheid en regie biedt.
In deze week zal ook het tweede coachingsmoment zijn. Deze keer is dat een individuele paardencoachingssessie.
Datum
- maandag 7 november, 09:30-12:30
- vrijdag 11 november, een individuele sessie van +/- 30 minuten, in samenspraak in te plannen
Week 4: Natuurgerichte Mindfulness & Qigong
In de vierde week gaan we oefenen met technieken die helpen om hoofd, lijf en natuur met elkaar te verbinden. Hoe kan de natuur ons inspireren en on helpen ons hoofd meer tot rust te brengen en ons lijf meer te voelen.
Datum
- maandag 14 november, 09:30-12:30
Week 5: Afsluiting & Integratie
In de laatste week zal er aandacht zijn voor alles wat we samen hebben beleefd. Er wordt op ceremoniële wijze afscheid genomen van dingen die we los willen laten – die we niet meer nodig hebben – en er wordt bevestiging en bekrachtiging gegeven aan dat wat we willen willen behouden of willen ontwikkelen. Wat heeft deze reis ons gebracht, en waar willen we nog naartoe?
Datum
- maandag 21 november, 09:30-12:30
Waar ondersteunt de groepsmodule je bij?
Inzicht in hoe je werkt
Verschillende technieken om jezelf te ondersteunen
Sneller in balans
Herkenning en verbinding met anderen
Behoefte aan meer informatie of wil je je aanmelden?
Vraag meer informatie aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.